האם אי פעם תהיתם מדוע אכילת המאכלים האהובים עליכם גורמת לעתים תכופות להזעת יתר פומבית מביכה? בית השחי וכפות הידיים הם רק חלק מהמקומות המכוסים זיעה בלתי רצויה ולא נעימה.
אז זה המצב...התזונה שלכם משפיעה על הבריאות, כשירות, מראה העור וכן, גם על כמות הזיעה שלכם.
יש מאכלים מסוימים שיגרמו לזיעה מוגברת, ומאכלים אחרים שיעזרו בריסון בלוטות זיעה פעילות יתר על המידה.
במאמר זה נדון במאכלים מגבירי הזיעה הנפוצים, וכיצד ניתן לשלוט על כך. אנו מודעים לכך שרוב המאכלים הללו הם טעימים במיוחד וזמינים למדי, ולכן קשה להימנע מהם באופן מוחלט. אם אתם לא מצליחים להימנע מהם, השתמשו באנטיפרספירנטים קליניים כשדי לשמור על רמה מאוזנת של זיעה.
למה אנו מזיעים לאחר האוכל
הזעה לאחר אכילה היא התופעה המתרחשת לאחר שאוכלים, או לעתים לאחר שאפילו חושבים על אוכל. היא יכולה להתרחש מהר מאד, אפילו לפני שתסיימו להגיד "תעבירו את הצ'ילי".
אם אוכלים כמות גדולה מדי של כל דבר, חוץ ממלפפונים וסלרי, בסופו של דבר מתחילים להזיע. זהו האפקט התרמי של אכילה, הנקרא גם "תרמוגנזה"או ה"אפקט התרמוגני". עם זאת, יש לזכור שמאכלים מסוימים משפיעים על האפקט התרמוגני באופן חמור יותר מאחרים, וגורמים לגופכם לייצר עוד חום (וזיעה) במהלך האכילה או מיד לאחריה.
דבר זה יכול לנבוע מכמה סיבות:
-הגוף עובד קשה יותר כדי לעכל שומנים, פחמימות, סוכרים וחלבונים, או פשוט מאכלים עתירי קלוריות.
- מערכת העצבים במצב של עוררות יתר.
- הגוף מנסה להפטר מהרכבים מיותרים שנוצרו במהלך העיכול.
- המוח עבר שינוי כימי המאותת לו שטמפרטורת הליבה שלכם עלתה.
- קצב הלב מוגבר וכלי הדם התרחבו.
- אתם אכן חווים אליה בטמפרטורת הגוף.
האם נורמלי להזיע לאחר האוכל?
בדרך כלל, כן. כל הסיבות הנ"ל הן נורמליות ולא מהוות סיבה לדאגה. זכרו גם שיש גורמים רבים היכולים לגרום להזעת יתר, ופעמים רבות השילוב של כמה מהם גורם לתופעה. אם תצליחו לבודד את הטריגרים שלכם, יהיה לכם קל יותר להתמודד.
מה עם הזעת יתר בראש, צוואר ופנים במהלך האוכל?
סוג הזיעה הזו היא קשה במיוחד. למעשה, רוב האנשים הסובלים מהזעת יתר טוענים שההתמודדות הקשה ביותר היא עם הזעת יתר בפנים ובצוואר, בין היתר מכיוון שכמעט בלתי אפשרי להסתיר אותה במהלך הארוחה.
ישנם מצבים רפואיים כגון סכרת או מחלות לב כרונית, היכולים לגרום להזעה בראש, צוואר או פנים. אם אתם בטוחים שאינכם סובלים ממחלות אלה, ייתכן שהתזונה שלכם היא הגורם להזעה המוגברת בראש, צוואר או פנים.
החדשות הטובות הן שעבור הזעה בראש, צוואר או פנים, אנטיפרספירנטים קליניים יכולים להיות יעילים במיוחד. זה אולי נשמע מוזר, אבל זה עובד. לפני שאתם הולכים לישון, עברו על פניכם עם מטלית ספוגה באנטיפרספירנט, אשר תעשה את פעולתה במהלך השינה, כאשר בלוטות הזיעה שלכם פעילות פחות. שימוש של פעם בשבוע אמור להספיק לשבעה ימים, אך תוכלו לקחת את המטלית אתכם למקרה הצורך.
אפשרות נוספת היא נשיאת מגבונים אלכוהוליים לשימוש במקרי חירום. למשל, אם קורה מצב חירום בו הנכם נדרשים לאכול מנת שווארמה חריפה במיוחד, נגבו את פניכם במהירות עם מגבון אלכוהולי, כדי לסגור את בלוטות הזיעה ולמנוע מהזיעה להופיע.
טיפים אלו למניעת זיעת פנים יכולים להיות יעילים גם הם.
10 מאכלים שיגרמו לכם להזיע
במיוחד עבורכם, קיבצנו רשימה של המאכלים וסוגי המזון הנפוצים ביותר שיגרמו להזעה מביכה.
1. מאכלים מעובדים ושומניים
חטיפים ומאכלים אלו הם דלים בסיבים תזונתיים וחסרים בהם האנזימים הדרושים לגוף כדי לעכל אותם כראוי, ולכן הם דורשים מאמץ כפול לעיבודם. הגרועים ביותר? שוקולד, לחם לבן ומזון מהיר. כאשר גופכם עובד קשה כל כך, תוכלו לצפות להזעת יתר. חישבו על ריצה של מרתון K5, כולל קצב לב מוגבר והזעה, אך ללא השרירים החטובים.
2. מאכלים עתירי סוכר ופחמימות
יש אנשים המספרים על הזעה לאחר אכילת סוכר, אכילת פחמימות, או אכילת ארוחה כבדה במיוחד. אופציות עתירות-קלוריות אלו הן בעלות אפקט תרמי גבוה באופן כללי, ולכן לא נדיר שהן גורמות לחוויית אכילה דביקה במיוחד.
מקרה נדיר יותר אך אפשרי, הוא קפיצה ברמת האינסולין המורידה את רמת הסוכר בדם באופן מסוכן לאחר צריכת סוכרים או פחמימות. הסימפטומים כוללים הזעה, סחרחורת, עייפות או קלות ראש לאחר האוכל. אם אתם סובלים מאחד מהסימפטומים לעיל, מומלץ ללכת להיבדק ע"י רופא.
3. קפאין
שוט האספרסו של הבוקר גורם לא רק לעליה בעוררות, אלא גם מעיר את בלוטות הזיעה. הקפאין מעורר את מערכת העצבים המרכזית, מגביר את קצב הלב, ומגביר את לחץ הדם תוך ייוצור זיעה. בעצם, הגוף מגיב לקפאין כמו שמגיבים למלחמה – מצב של בריחה או לחימה. הקפה יכול להוות כלי נשק כפול, שכן ברוב הפעמים, הקפאין, בתוספת החום של הנוזל הרותח, גורמים לאזעקת טמפרטורה פנימית ולגלי חום.
4. מאכלים עתירי מלח
צריכת נתרן רבה מדי מכריחה את גופכם להיפטר מהעודף בעזרת השתן והנקבוביות בעור, אשר גורמים להזעה. הפחתה בצריכת מאכלים מלוחים יכולה לעזור בהפחתת הזעת היתר לאחר האכילה, ומהווה נקודת התחלה טובה לשינוי תזונתי. כדי לסבר את האוזן, מרבית האמריקאים צורכים כ12 גרם של נתרן מדי יום, בעוד צריכת הנתרן המומלצת היא 4 גרם בלבד.
5. מאכלים חריפים
לא נראה שאתם מופתעים, אבל בכל זאת....למה אנו מזיעים כל כך לאחר שאנו אוכלים את המאכלים החריפים הטעימים כל כך? הבטן מתחננת לאוכל חריף, אך הראש המזיע מתחנן להתרחק מזה. במילה אחת, הגורם הוא קפסצין. הכימיקל הזה גורם למח לחשוב שטמפרטורת הליבה של הגוף שלכם עולה. האוכל מגרה את הבלוטה הפרוטידית, וגורם לאזעקת שווא המפעילה את בלוטות הזיעה (שהן בעצם מערכת הקירור של הגוף). זה עובד בערך כמו שמתזים לכיבוי אש עובדים כאשר יש עשן במקום.
כדי למנוע גלי חום והזעת יתר, הימנעו מאכילת המאכלים הבאים:
עוף חריף
קארי חריף
כנפיים חריפות
וואסבי
פלפל חריף
6. אלכוהול
אם אתם צורכים בירות, קוקטיילים או יינות באופן קבוע, ייתכן שאתם חשים קלות ראש, זיעה מוגברת, ואפילו גלי זיעה באמצע הלילה. האלכוהול מזנה דברים רבים בגופינו, חלקם לטובה, וחלקם פחות – כמו הגברת הדופק והרחבת כלי הדם בעור. באופן טבעי, כאשר הדברים הללו קורים, טמפרטורת הגוף עולה, ומערכת הקירור הטבעית – הזעת היתר – נכנסת לפעולה. כאשר כלי הדם מתרחבים, הנקבוביות מתרחבות אף הן, ומקלות על שטף הזיעה הניגר.
7. גלידה
מה??? כן! הגלידה הקרירה והמנחמת כל כך בימים חמים, היא בעצם נגדנו. רמות השומן הגבוהות בגלידה החביבה עליכם יכולות להדליק את התרמוסטט הפנימי שלנו...זוכרים שסיפרנו לכם על מאכלים שומניים הגורמים לרמות סוכר גבוהות בדם?
8. מאכלים ומשקאות חמים
קפה או תה, מרקים, והאדים העולים מהכוס או הצלחת שלכם, יכולים גם הם להפעיל את בלוטות הזיעה. הגוף שלכם יעשה ככל שביכולתו כדי לקרר אתכם כאשר אתם לוגמים, ואם המרק הוא גם חריף, היכונו למתקפת זיעה כפולה ומכופלת.
9. בצל ושום
כל כך הרבה יתרונות בריאותיים....אך כל כך הרבה זיעה. בצל ושום – ובעצם כל מזון שעתיר בוויטמין B, יכולים לגרום להזעת יתר. וויטמין B מגביר את רמת החום הפנימית, היכולה לגרום להזעה מוגברת. מפתיע?לא ממש. בנוסף, הריח של זיעה הנגרמת מבצל או שום הוא בלתי נעים עד בלתי סביל.
10. חלבונים (זיעות מאכילת בשר)
צריכה מוגברת של חלבון יכולה לגרום לגוף לנסות להיפטר מהאוריאה (חומר המופק כאשר הגוף מפרק חלבונים) בעזרת...ניחשתם נכון – הזעת יתר. חזרו לאפקט התרמוגנטי עליו דיברנו: מאכלים עתירי חלבון מספקים כ25% מתכולתם כחום. זאת אומרת, שבכל 4 נגיסות עסיסיות של סטייק משובח, נגיסה אחת נפלטת מהגוף כחום, או זיעה.
11. עישון
אם הסיכון של אמפיזמה וסרטן הריאות אינו מספיק, העישון יכול לגרום גם להזעת יתר רצינית. כאשר ניקוטין נשאף, הוא גורם לגוף לשחרר אצטילכולין, המגביר את הדופק, חום הגוף ומפעיל את בלוטות הזיעה. את השאר אתם כבר יודעים לבד.
איך להפסיק הזעה לאחר האכילה
אל דאגה, אין צורך במעבר לדיאטת נוזלים ומיצים כדי להימנע מהזעת יתר לאחר האכילה. אם אתם רציניים לגבי שליטה על רמות הזיעה המוגברת שלכם, נסו את השינויים התזונתיים והכלליים הפשוטים הללו
הילחמו באוכל בעזרת אוכל
לא כל מאכל טעים גורם לזיעה מוגברת. הנה כמה מאכלים שיכולים לעזור בהפחתת זיעת היתר:
מים
אולי זה נראה מוזר להוסיף מים לחגיגת הלחות של הזיעה, אך שמירה על גוף קריר תעזור לו לעבוד פחות קשה, ולהנמיך את הטמפרטורה הפנימית כדי שלא יזיע. יאללה, תתחילו לשתות!
פירות וירקות טריים
המאכלים הבריאים הללו עוזרים מכיוון שיש להם רמות מים גבוהות ועיכול קל. בין המומלצים שלנו:
ענבים
אבטיח
כרוב סגול
פלפלים
תרד
ברוקולי
שמן זית
שמן זית הוא גיבור על מטבולי ומעולה לעיכול. הוא יכול למנוע קפיצות בטמפרטורת הגוף, ואת הזיעה הנגרמת מהן. נסו להחליף שמן קנולה, חמאה או שמנים אחרים בשמן זית. לשמן הזית יתרונות בריאותיים נוספים כגון לחץ דם תקין והורדת רמות הכולסטרול, כך שבכל מקרה תרוויחו.
חלב דל שומן או רזה
בדיוק כמו הגלידה, לחלב הרגיל אותו אתם צורכים עם הקורנפלקס, יכולה להיות השפעה על רמות הטמפרטורה הפנימיות. החליפו אותו בחלב דל שומן ותיהנו מהירידה בטמפרטורה.
שיבולת שועל
הגוף יכול לעכל שיבולת שועל במהירות מכיוון שהיא עשירה בסיבים ודלה בשומנים. אם הגוף לא עובד קשה כדי לעכל, הוא לא צריך להזיע כל כך מהמאמץ.
בננות
בעזרת מנת אשלגן הגונה, הבננות עוזרות לגוף לאגור נוזלים (אשלגן הוא אלקטרוליט), וככל שבגוף יש יותר מים, יש לו פחות זיעה – ניצחון!
תה ירוק
בנוסף ליכולות ההרגעה המופלאות שלו, התה הירוק מהווה תוספת נפלאה לכל ארוחה, ומשמר את מערכת העצבים (והזיעה) באיזון.
באופן כללי, אחד הדברים הטובים ביותר שאפשר לעשות הוא לאכול ארוחה מאוזנת הכוללת ויטמינים ומינרלים חיוניים. נסו להחליף לאחד מהמאכלים הללו, או לפחות אכלו אותם יחד עם המזונות האהובים עליכם, העתירים בחומרים חריפים ושומניים.
מחקרים מראים שהתעמלות סדירה יכולה גם היא לעזור בוויסות טמפרטורת הגוף (כן...היינו חייבים לדבר גם על פעילות גופנית).
כשהנ"ל לא עוזר: חמשו את עצמכם עם אנטיפרספירנט עוצמתי
החיים, ואוכל משובח בכללם, קורים. לא ניתן להתחמק מכל אירוע שיכול אולי לגרום לזיעה, אך ניתן להילחם בהזעת יתר לאחר האכילה בעזרת שימוש באנטיפרספירנטים קליניים. בשונה בדאודורנטים רגילים, שנועדו להסוות ריחות בלבד, לאנטיפרספירנטים יש את היכולת לחסום זיעה. מריחת אנטיפרספירנט על עור יבש ונקי לפני השינה יכולה לעזור לגוף לספוג אותו טוב יותר.
בשורה התחתונה: האם אפשר לשלוט בהזעת יתר לאחר האכילה?
בדרך כלל כן, ובעזרת הטיפים שסיפקנו לכם למעלה. כולנו מזיעים, וכמעט כולם התחילו להזיע לאחר שאכלו משהו כגון אוכל חריף או משהו שלא התעכל אצלנו טוב.
עם זאת, אם אתם מזיעים בצורה מוגזמת לאחר כל ארוחה, ללא קשר למה שאכלתם או לאילו טיפים כבר ניסיתם, מומלץ להיוועץ עם הרופא כדי לשלול בעיות רפואיות נסתרות כגון סכרת או סינדרום פריי.
הזעת יתר לאחר האכילה היא לא נעימה, ויכולה להיות מביכה במיוחד, אך בשילוב של אנטיפרספירנט קליני והמלצות רופא, תוכלו לרסן את ההזעה המוגברת הנגרמת מאכילה, ולהתחיל ליהנות מהארוחות.
המאמר עודכן לאחרונה בתאריך 5/11/2019