שנת לילה מהווה דבר חשוב ביותר. כל אדם יודע שבכדי לדאוג לבריאות הגופנית והנפשית שלו ובכדי להתנהל בחיי השגרה שלו בצורה תקינה, עליו לישון בלילה לפחות 6 שעות שינה, כאש-ר השינה שלו צריכה להיות נוחה, איכותית וללא הפרעות.
יחד עם זאת, לא מעט גברים ונשים בגילאים שונים סובלים מתופעה הנקראת: הזעת יתר מתוך שינה. לא מעט מהם מתעוררים במהלך הלילה כאשר הבגדים והמצעים שעל המיטה ספוגים בזיעה שלהם, והעור שלהם מכוסה בזיעה קרה. מדובר על מצב לא נעים כלל שעלול לפגום בשנת הלילה ובהתאם לכך, לפגוע באיכות החיים של האדם וביכולת שלו לתפקד בחיי היומיום בצורה תקינה וטובה.
מהי הזעת יתר מתוך שינה?
אנו מתגוררים במדינה חמה בחודשי הקיץ ולכן, ניתן לומר כי הזעה היא דבר טבעי. ההזעה היא מנגנון טבעי של הגוף אשר מטרתו היא לצנן את הטמפרטורות של הגוף וכן להפריש פסולת ורעלים החוצה. יחד עם זאת, כאשר ההזעה איננה פרופורציונאלית, היא קרויה: הזעת יתר.
הזעת יתר היא תופעה נפוצה יחסית באוכלוסייה והיא נובעת כתוצאה ממגוון רחב של גורמים וסיבות שונות. לרוב היא תתרחש בשל: נטילת תרופות ספציפיות, לחץ או מתח נפשיים, השמנת יתר, גיל המעבר, שינויים הורמונליים, מחלות ממאירות, מחלות זיהומיות ועוד.
אם אתם מזיעים בלילה למרות שאתם לבושים בבגדים קלים, יש אוורור בחדר, אינכם מכוסים בשמיכות רבות ומזג האוויר לא באמת מצדיק הזעה שכזאת, חשוב מאוד לגשת לאבחון של הסיבה להזעת יתר בלילה וזאת בכדי לקבל טיפול מתאים שיקל על המצב ויאפשר לכם לישון שנת לילה רציפה, איכותית וטובה.
הסימפטומים להזעת יתר בלילה
חשוב מאוד שתדעו כי הזעת יתר בלילה מוגדרת כהזעה בכמות רבה שהמטרה שלה היא לווסת את הטמפרטורה של הגוף. בעוד שהזעה רגילה תהיה בכל הגוף, הזעת יתר תהיה באזורים מסוימים בגוף כגון: החזה, בית השחי, כפות ידיים, פנים, כפות רגליים ועוד.
הזעת לילה תיצור שכבה של זיעה קרה שתגרום לאדם להקיץ משנתו באמצע הלילה, לתחושה לא נעימה ומביכה שכן, לא פעם הבגדים וכן המצעים יהיו ספוגים בזיעה ועוד.
הסימפטומים העיקריים של הזעת יתר בלילה ישתנו מאדם לאדם ובאופן כללי מעבר לעובדה שהבגדים והמצעים יהיו ספוגים בזיעה, האדם עלול לסבול גם מכאבים מקומיים, חום, שיעול, ירידה במשקל, בעיות במתן צואה או שלשול, חולשה כלכלית, סחרחורות, כאבי ראש ועוד. חשוב לאבחן את הסיבה המדויקת להזעת הלילה בכדי לתת טיפול מתאים.
מהן הסיבות להזעת יתר מתוך שינה?
אחת הסיבות העיקריות לתופעה המדוברת היא גנטיקה. מדובר על נטייה תורשתית להזעת לילה שעוברת במשפחה.
סיבה נוספת יכולה להיות שינויים הורמונליים. הזעה בלילה יכולה להיות קשורה לגיל המעבר ולגלי חום בעיקר אצל נשים אשר מפסיקות לקבל מחזור חודשי. גם גברים בגיל המעבר עלולים לסבול משינויים הורמונליים שינויים ובהתאם לכך ייתכן כי הם יסבלו גם מהזעת יתר מתוך שינה.
סיבה אפשרית נוספת היא תופעת לוואי של תרופות שונות. במקרה הזה ההזעה תהיה גם במהלך היום וגם בתוך שינה.
הפרעות שינה כמו: מחלת ריאה חסימתית או תסמונת דום נשימה גם עלולות לגרום לתופעת הזעת יתר מתוך שינה.
עוד סיבה שיכולה להיות היא מחלות זיהומיות לרבות: דלקת פנים הלב, שחפת, איידס ועוד.
גם מחלות ממאירות יכולות לגרום להזעת יתר מתוך שינה.
סיבה נוספת היא חרדה. החרדה יכולה להחמיר את תופעת הזעת הלילה.
גם פעילות יתר של בלוטת התריס מגבירה תופעת זיעה קרה בלילה.
כיצד מטפלים בהזעת יתר מתוך שינה?
אם אתם סובלים מהזעת יתר מתוך שינה, כדאי מאוד להגיע לבדיקה אצל הרופא. בשלב הראשון הרופא יבצע בירור באמצעות תשאול וכן בדיקת היסטוריה רפואית. כמו כן, הוא יבצע בדיקות דם ושתן. אם יהיה צורך הוא יפנה את המטופל לעבור צילום חזה ובהתאם לתוצאות הוא גם ימליץ על בדיקות נוספות ומעמיקות. אם הרופא יחשוד כי הבעיה נובעת בשל הפרעות או בעיות במערכת הנשימה, הוא ישלח את המטופל לבדיקה במעבדת שינה.
ישנם סוגים שונים של טיפולים הרלוונטיים להזעת יתר בלילה והם:
אם ההזעה נגרמת בשל נטילת תרופה כלשהי, הרופא ימליץ על החלפתה.
לעיתים הרופא ימליץ על טיפול תרופתי שמטרתו היא לדכא את הפעילות של מערכת העצבים הסימפתטית מאחר והיא גורמת להזעת יתר או תרופות אשר נוגדות לחץ נפשי וחרדה.
ניתן למצוא גם תכשירים שונים שיכולים לסייע.
במקרים חריגים ניתן לעבור ניתוח שבו מתנקים את העצב שגורם לתופעת הזעת היתר.
עוד טיפולים יכולים להיות: הזרקת בוטוקס, טיפול באמצעות גלי קול שנחשב לטיפול חדשני ויעיל.
ניתן לומר כי אם מדובר על הזעת לילה משמעותית אשר פוגעת באיכות השינה ובהתאם לכך באיכות חייו של האדם, חשוב מאוד להגיע לאבחון מקיף ולקבלת טיפול מתאים.
המאמר עודכן לאחרונה בתאריך 3/9/2024