זיעה היא אמנם פעולה טבעית של הגוף, אך התפיסה החברתית לגביה אינה חיובית כל-כך. בחברה המערבית, זיעה נתפסת כסמל להזנחה, מבוכה וחוסר אסתטיקה – על אחת כמה וכמה כשמדובר בהזעת יתר. אנשים הסובלים מתופעת הזעת היתר, לא פעם מוצאים את עצמם במצוקה בשל הפרעה באורח החיים התקין, הכוללת מקלחות רבות והחלפה אינטנסיבית של חולצות במהלך היום, ובנוסף התמודדות עם שפשפות, גירוי לא נעים של העור ואף זיהומים. ההתמודדות עם הזעת יתר לא רק חולשת על פגיעה בשגרת היום, אלא גם עם השלכות חברתיות המשפיעות הן על חייהם המקצועיים והן על חייהם האישיים – החל מהימנעות מלחיצות ידיים עם קולגות, ועד הימנעות ממגע מיני. החדשות הטובות הן שהזעת יתר אינה גזרת גורל, והרפואה המתקדמת מציעה מגוון של פתרונות להפחתה משמעותית של הזיעה ונטרולה.
מהי הזעת יתר?
הזעה היא אחת הדרכים של הגוף לווסת את הטמפרטורה, לצנן את עצמו בסביבה חמה ולהתנקות מרעלים. לכן, זיעה היא פעולה טבעית וחשובה לגוף, ולא בכדי ישנן כ-4 מיליון בלוטות אשר פזורות בכל גופנו. ישנם שני סוגים של בלוטות זיעה – האחד הוא בלוטות אפוקרין, בלוטות ריח אשר נמצאות בעיקר בבתי השחי ובאזור פי הטבעת, והשני הוא בלוטות אקרין, האחראיות על הזיעה הנגרמת מחום.
להזעה יש מספר דרגות, כאשר הנמוכה בהן מעידה על הזעה נורמלית ונחוצה, והגבוהה בהן מעידה על הזעת יתר – מצב בו הזיעה מוגברת באופן משמעותי וגורמת להפרעה בתפקוד היומיומי. הסובלים מהזעת יתר אינם בעלי בלוטות זיעה עודפות, אלא הזעת יתר נגרמת בשל פעילות רבה וגירוי העצבים הזעירים ששולטים בבלוטות אלו.
הזעת יתר היא תופעה הפוקדת כ-3% מהאוכלוסייה וישנן בדיקות שניתן באמצעותן לקבוע אם קיימת התופעה, ולטפל בה בהתאם – מדידה כמותית של הפרשת זיעה, לדוגמא. אמנם אבחנה של הזעת יתר, נקבעת על פי האנמנזה הרפואית ורמת המצוקה התפקודית.
הזעת יתר כללית
תופעה זו יכולה להתרחש כתוצאה מסיבות שונות, כולל גורמים גנטיים, הפרעות הורמונליות, מצבים רפואיים כמו סוכרת או פעילות יתר של בלוטת התריס, ושימוש בתרופות מסוימות.
מהם הגורמים להזעת יתר?
הרפואה סבורה שיש כמה סיבות להזעת יתר, כאשר הרווחת בהן נוגעת לליקוי בתקשורת העוברת מהמוח למערכת הסימפתטית, האחראית על פעילותן של בלוטות הזיעה. כמו כן, חוקרים בתחום טוענים כי ישנו גורם תורשתי להזעת יתר, היות ש-25% מהסובלים מהתופעה, מדווחים על קרוב משפחה שסובל גם כן. מעבר לכך, הסיבות הנוספות להזעת יתר מתייחסות לצריכת אלכוהול ועישון, משקל עודף, תזונה עשירה במאכלים המעודדים הזעה כמו בשר אדום או אוכל מעובד, פעילות יתר של בלוטת התריס, הפרה של האיזון ההורמונלי כמו היריון או תקופת גיל המעבר אצל נשים, ובפן הנפשי – מתח, חרדה והתרגשות רבה הם מצבים שמגבירים את הנטייה של בלוטות הזיעה לפעול.
מה בדבר הזעת יתר בלילה?
רבים מאיתנו מתעוררים מזיעים משנת לילה – אך אין הדבר מעיד על הזעת יתר. הזעת יתר היא מצב ספציפי שבו פעולת ההזעה הטבעית קורית באופן מוגבר ביותר וללא תלות בתנאי מזג האוויר או בפעילות מאומצת, שהאדם נמצא בהם. בדרך כלל הזעת יתר מורגשת באזורים נקודתיים בגוף – כפות הידיים וכפות הרגליים, בתי השחי, הפנים או אזור הישבן והמפשעות. במהלך הלילה, טמפרטורת הגוף משתנה ובדרך כלל יורדת, על-מנת להבטיח שינה עמוקה וטובה. אמנם לעיתים, הזעת יתר בלילה יכולה להיגרם בשל חלומות אינטנסיביים או שהיא יכולה לעיתים להעיד על בעיה אחרת המצריכה בדיקה מעמיקה יותר, כמו מחלות אוטואימוניות שבהן הגוף תוקף את עצמו.
מהם הפתרונות להזעת יתר?
היתרונות של הרפואה החדשנית והטכנולוגיה המתקדמת, באים לידי ביטוי בעיקר בתחום הרפואה – וכיום, ישנן שיטות יעילות וטובות להתמודד עם תופעת הזעת היתר. השוק בתחום הרלוונטי, מציע מגוון עשיר של פתרונות הן טיפוליים והן זמינים להזעת יתר. בין השיטות הזמינות, ישנם מוצרים ותכשירים ייעודיים שהוכיחו את יעילותם בהפחתת הזיעה ובסיוע למנוע היווצרות של עיגולי זיעה. אחד המוצרים המובילים הוא חולצת iDry – חולצה ייחודית שנלבשת מתחת לחולצה הרגילה, ומהווה שכבה מבודדת מפני הזיעה תוך עידוד הפעולה הטבעית של העור לנדף זיעה. מוצר נוסף שקיים עבור הזעת יתר, הם מגני זיעה מיוחדים לבתי השחי, אשר נדבקים על הבגד בצורה מיטיבה ובלתי נראית לעין, וסופגים את הזיעה תוך שהם מקנים מגע רך, נעים ונוח עם עור בית השחי. כמו כן, בעולם התכשירים קיימים דאודורנטים וקרמים שמסייעים לטשטוש הזיעה וריחות לא נעימים, אך ישנה סדרת ה״ספיריאל״ שמעמידה קו מוצרים ייעודיים לתופעת הזעת היתר. מבין המוצרים שהסדרה מציעה, קיים ספיריאל קרם שמווסת את פעילות בלוטות הזיעה ומונע הזעה באופן עמיד וממושך, ללא הזעה מפצה. הקרם ניתן לשימוש בפנים, בתי השחי, כפות הידיים, כפות הרגליים ובשאר האזורים בגוף, והוא לא מעתים את הבגדים.
מהו הטיפול המומלץ ביותר לטווח ארוך בהזעת יתר?
לצד הפתרונות הזמניים להזעת יתר, ישנן שיטות רפואיות מוצלחות ביותר לטיפול שורשי בתופעה. אם בעבר היה נהוג יותר לבצע פרוצדורות כירורגיות אשר כוללות ניתוח חודרני להסרה או שאיבה של בלוטות הזיעה, ולרוב לוו בתופעות לוואי מסובכות והחלמה לא פשוטה, כיום ישנן שיטות שאינן פולשניות ואינן כרוכות בכאב, לטיפול יעיל ובטוח בהזעת יתר. אחת מהשיטות היא שימוש במכשיר חשמלי, ה-Iontophoresis, שמעביר יונים אל הגוף באמצעות מים ומפחית את פעילות בלוטות הזיעה באזור המטופל – בכפות הידיים והרגליים. ממחקר שנעשה על הטיפול במכשיר, נמצא ש-80% מהמטופלים שמתמידים בטיפול בצורה נכונה ומקפידים לחדשו, חשים שיפור ניכר ברמות ההזעה בכפות הידיים והרגליים. טיפול נוסף שנמצא כיעיל ומאושר על-ידי ה-FDA, הוא בוטוקס. באמצעות הזרקתו לאזורים המטופלים ובמיוחד באזור בתי השחי, הוא מונע הזעת יתר על ידי חסימת האיתותים הכימיים המגיעים ממערכת העצבים לבלוטות הזיעה. הטיפול בבוטוקס עוזר לאורך 6-8 חודשים, לאחריהם נדרש טיפול נוסף כדי לשמר את התוצאות. הטיפול החדשני ביותר להזעת היתר, הוא שימוש במכשיר המירה דריי – טכנולוגיה מהפכנית שממיסה את בלוטות הזיעה בבתי השחי, באמצעות אנרגיית חום. הטיפול במירה דריי אינו פולשני או כרוך בכאב, הוא מטפל בהזעה לצמיתות ונעשה בשני מפגשים האורכים כשעה, מה שהופך אותו למבוקש ופופולרי בתחום. כמו כן, ההחלמה מהטיפול היא מהירה ולא גורמת להפרעה בשגרת החיים התקינה של המטופל.