בלוטות זיעה הן בלוטות שאחראיות על ההפרשה של זיעה בגוף האדם. מדובר על בלוטות קטנות שממוקמות בכל הגוף מלבד אברי המין ואזור השפתיים, מתחת לשכבת הדרמיס שבעור. יש להן תפקיד חשוב שכן הן פועלות לצורך וויסות החום בגוף, בהתאם לצרכים של כל גוף על ידי ביצוע סינון של נוזלים ומלח. בלוטות הזיעה בבית השחי ובמפשעות יפרישו זיעה שמנונית וסמיכה, כאשר הריח שלה יהיה ריח גוף אופייני שנוצר כתוצאה מחיידקים על גבי העור שמפרקים את החומר שבזיעה.
במקרה שבו אדם סובל מהזעת יתר, בלוטות הזיעה יעבדו בצורה משמעותית יותר לצורך ייצור זיעה וייצרו זיעה בכמות גדולה הרבה יותר מהכמות הרגילה. זיעה זו תהיה בעלת ריח חזק לא פעם.
אם אתם תוהים מהן בלוטות זיעה וכיצד מתמודדים עם מצב שבו הן מפרישות זיעה מוגברת בכל הגוף, תקבלו את כל התשובות לשאלות הללו במאמר הבא.
מה צריך לדעת על בלוטות זיעה?
מהן בלוטות זיעה בעצם? ובכן, בלוטות הזיעה יהיו משני סוגים: בלוטות אפוקריניות שפועלות בזמן של פחד והתרגשות וממוקמות במפשעה ובבית השחי. לבלוטות הללו יהיה ריח מאפיין וזאת מפני שהזיעה שהם מפיקים מורכבת מחומרים שומניים. הן יתחילו לפעול תחת השפעות הורמונליות בגיל ההתבגרות. ישנן בלוטות אפוקריניות אחרות שמצויות בגוף שהן אחראיות לייצור חלב אם לתינוק שיונק וכן לייצור שעווה באוזניים.
בלוטות מסוג נוסף הן בלוטות אקריניות אשר מגיבות לתנאי מזג אוויר. כלומר, כאשר אדם ישהה בטמפרטורה גבוהה הבלוטות הללו יפעלו ויפיקו זיעה על מנת לקרר את הגוף. הבלוטות הללו מצויות בעיקר בגב, בצוואר, במצח וכן בכפות הידיים והרגליים והזיעה שהן מפיקות תורכב בעיקר ממלחים ומים.
בלוטות הזיעה ופעילות מוגברת- מה זה אומר?
לרוב פעילות מוגברת של בלוטות הזיעה, תגרום להזעת יתר כללית או ממוקדת. בכדי לטפל בבעיה המדוברת יהיה צורך להפריד בין המעבר העצבי לבין הפעילות של בלוטות הזיעה.
שיטה נוספת לטיפול תהיה חסימת צינוריות הזיעה שמגיעות לעור. הריסה של הבלוטות הללו מהווה דרך לא מספיק פרקטית שכן, יש לא מעט בלוטות זיעה בגוף ולחלק מהן קשה להגיע בצורה ישירה. במקרה של הזעת יתר ממוקדת יהיה אפשר לפעול בהסרה ממוקדת של בלוטות זיעה באזור ספציפי.
מה שחשוב לעשות במקרים של הזעת יתר הוא לאבחן את הבעיה באופן מקצועי על מנת להעניק לה מענה מתאים.
היכן ממוקמות בלוטות הזיעה?
בלוטות הזיעה הן בעלות תפקיד פיזיולוגי חשוב ביותר ועל כן ניתן למצוא אותן על כל שטח העור. את בלוטות הזיעה ניתן לחלק לכמה קבוצות:
בלוטות זיעה אפוקריניות המצויות באזורים שעירים- את הבלוטות הללו ניתן למצוא בעיקר במפשעה, בבית השחי ובקרקפת
בלוטות זיעה אפוקרניות המצויות באזורים פחות שעירים- אותן ניתן למצוא באזור העטרה של השד והפטמות, בארובת העין, בשקעי הגוף, סביב פי הטבעת והטבור.
בלוטות זיעה אקריניות- בלוטות שמופיעות בצורה רחבה על כל העור של הגוף ובעיקר בכפות הרגליים והידיים.
כיצד מתמודדים עם הזעה מאזורי גוף שונים?
כל אדם יודע בהתאם להיכרות עם הגוף שלו, באיזה חלקים יש לו נטייה מוגברת להזעה. אצל כל אדם הנטייה להזעה תהיה באזורים שונים ועליו להתאים את אמצעי ההגנה כנגד זיעה בהתאם למקומות הספציפיים שהוא נוטה להזיע בהם יותר.
כאשר מדובר על הזעה מבית השחי שמהווה את האזור השכיח ביותר להזעה בעלת ריח חזק, יש צורך להשתמש במנדפי זיעה על בסיס יומיומי. כיום ניתן למצוא מגוון רחב של מנדפים שכאלה וכל אחד יכול לבחור את המנדף שמתאים לו ביותר.
כאשר מדובר על הזעה באזור המפשעה ופי הטבעת שאופיינית בעיקר במקרים של פעילות גופנית, מומלץ מאוד ללבוש תחתונים מנדפי זיעה, במיוחד בזמן אימונים גופניים.
כאשר מדובר על הזעה מכפות הידיים, שלרוב איננה אופיינית, אך במקרה והיא מתרחשת היא עלולה להגביל את הפעילות היומיומית של האדם ולכן, במקרים הללו כדאי להשתמש בתכשירים אנטי פרספירנטים וזאת בכדי להפחית בצורה ניכרת את התופעה.
כאשר מדובר על הזעה מהקרקפת שנפוצה בעיקר אצל אנשים שיש להם שיער ארוך בזמן פעילות גופנית, ניתן להשתמש בסרט סופג זיעה.
אם מדובר על הזעה מכלל הגוף וכן במקרים של הזעת יתר, ניתן להשתמש בבגדים מנדפי זיעה שמקלים על ההזעה ובמידה והדבר משבש את שגרת חייו של האדם, עליו לפנות לאבחון הבעיה והתאמת טיפול מתאים להזעת יתר.
המאמר עודכן לאחרונה בתאריך 2/7/2024