זיעה מוגברת (היפרהידרוזיס) היא תופעה שמופיעה אצל חלקים מהאוכלוסייה, לעיתים היא מתחילה לתת את אותותיה באזור גיל העשרה ולאחר מכן חולפת. לפעמים היא מופיעה בגילאים אחרים ועלולה להיות כרונית. חשוב לדעת שיש דרכים רבות להתמודד עם זיעה מוגברת ואף חשוב לעשות זאת. אם אתם או מישהו מהקרובים אליכם סובל מזיעה מוגברת – הגעתם למאמר המתאים. כאן נספק לכם את כל המידע שחשוב לדעת על זיעה מוגברת.
זיעה מוגברת סיבות מרכזיות
זיעה מוגברת הינה מצב שבו בלוטות הזיעה מייצרות יותר זיעה מהנדרש לצורך שמירה על טמפרטורת הגוף. זיעה מוגברת עלולה להיות בעייתית מאד גם מבחינה בריאותית וגם מבחינה חברתית. בנוסף, היא מייצרת חוסר נוחות פיזית שיכולה לפעמים להשפיע גם מבחינה חברתית ואפילו נפשית. זיעה מוגברת בבית השחי היא אחד הביטוים הכי נפוצים לזיעה מוגברת אך חשוב לדעת שיכולה להופיע גם זיעה מוגברת בפנים או באיזור אחרים של הגוף. בנוסף אנשים רבים שסובלים מזיעה מוגברת מדווחים על תופעת של זיעה מוגברת בלילה שעלולה לפעמים לייצר לילות ללא שינה ולפגוע בשעות השינה.
מבחינה רפואית זיעה מוגברת מתחלקת לשתי קטגוריות עיקריות. דרך אבחון והגדרת הזיעה ניתן לטפל בתופעה בצורה הטובה ביותר.
היפרהידרוזיס ראשוני
היפרהידרוזיס ראשוני מתייחס לתופעה שבה הזיעה המוגברת אינה בהכרח קשורה למצב רפואי כזה או אחר. לרוב, היפרהידרוזיס ראשוני מתבטא בעיקר בכפות הידיים, הרגליים, זיעה מוגברת בבית השחי או זיעה מוגברת בפנים. רוב הרופאים גורסים כי סוג זה של זיעה מופיע ללא גירוי ברור וקשה לאתר את מקור הזיעה. החדשות הטובות בקשר להיפרהידרוזיס ראשוני הן שהוא לרוב עובר אחרי תקופה מסוימת. הוא מזוהה בעיקר עם גיל הילדות או ההתבגרות ומחקרים רבים מצביעים על קשר בין היפרהידרוזיס ראשוני לבין גנטיקה.
היפרהידרוזיס משני
מצב בו הזיעה המוגברת היא למעשה תסמין לבעיה רפואית אחרת. זהו מצב קצת שונה הדורש בירור מעמיק. במצב של היפרהידרוזיס משני חשוב להבין מה מקור הבעיה המייצרת את עודף השינה ולפעול לטיפול מקיף בבעיה. בנוסף במצב של היפרהידרוזיס משני יכולה להיות זיעה מוגברת בלילה ולכן חשוב לשים לב אם אכן התופעה מתרחשת רק ביום או גם בלילה.
היפרהידרוזיס משני יכול להופיע בעקבות בעיות רפואיות רבות כגון: בעיות בבלוטת התריס, סוכרת, השמנת יתר, גידולים, בעיות הורמונליות, גיל המעבר, שימוש בתרופות מסוימות ועוד. במצב כזה חשוב לעקוב אחרי הזיעה ולשים לב מתי ואיזה תדירות היא מופיעה ולפנות לרופא לבירור ראשוני.
זיעה מוגברת מבחינה ביולוגית
זיעה היא תגובת ביולוגית בסיסית ואפילו בריאה לתנאי חום או מתח נפשי. זיעה מוגברת מוגדרת בתור זיעה מרובה ללא קשר לספורט, חום או מתח. לרוב היא מפריעה לאורח החיים של האדם. בלוטות הזיעה, במיוחד בלוטות אקריניות (Eccrine), אחראיות על ייצור הזיעה במטרה לווסת את חום הגוף. כאשר חיישנים במוח מזהים עלייה בטמפרטורת הגוף או תגובה רגשית, הם שולחים אותות למערכת העצבים הסימפתטית, אשר מפעילה את בלוטות הזיעה ומביאה לייצור זיעה. אצל אנשים הסובלים מהיפרהידרוזיס, המערכת הסימפתטית מגיבה בצורה מוגזמת לגירויים קטנים, וגורמת להזעה יתרה גם במצבים שלא מצריכים זאת.
באיזה גילאים זיעה מוגברת נפוצה יותר?
היפרהידרוזיס ראשוני מתחיל לרוב בגיל ההתבגרות או בתחילת הבגרות, בין גילאי 14 ל-25. התופעה יכולה להימשך לאורך כל החיים, אך לרוב מתייצבת או משתפרת עם הגיל. היפרהידרוזיס משני, לעומת זאת, יכול להופיע בכל גיל, בהתאם למצב הרפואי הגורם לכך.
זיעה מוגברת – פגיעה באורח החיים
במצב של זיעה מוגבר יש אי נוחות גדולה והיא יכולה להשפיע הן מבחינה בריאותית והן מבחינה חברתית.
מבחינה בריאותית
זיעה מוגברת וממושכת באזורים לחים, כמו כפות הרגליים או בתי השחי, יכולה להוביל להופעת פטרת ודלקות בעור. פטריות ודלקות שאינן מטופלות עלולות לגדול ולהפוך לבעיה בריאותית בפני עצמן. בנוסף, במקרים קיצוניים של הזעה, אנשים עלולים לאבד כמות רבה של נוזלים ולהתייבש. לכן אם אתם סובלים מהתופעה לצד בירור ראשוני, התחילו לשתות הרבה מים, להקפיד על מקלחות וגם על יבוש הזיעה באמצעות מגבת.
מבחינה חברתית
הזעה מוגברת, במיוחד במצבים חברתיים, יכולה לגרום למבוכה ולהוריד את הביטחון העצמי. בנוסף, אנשים שסובלים מהזעת יתר בכפות הידיים נוטים להימנע מלחיצות ידיים או ממגע פיזי עם אחרים, דבר שיכול להשפיע על אינטראקציות חברתיות ומקצועיות.
האם אפשר להתמודד אם זיעה מוגברת?
דאודורנטים ומוצרים אנטי-פרספירנטים
דאודורנטים רגילים רק מטשטשים את ריח הזיעה, אך מוצרים אנטי-פרספירנטיים מכילים חומרים המפחיתים את כמות הזיעה. חומרים כמו אלומיניום כלוריד פועלים לסתימת בלוטות הזיעה באופן זמני. זה פתרון זמני ובכל מצב חשוב לעשות בירור עמוק יותר כדי לאבחן בעיה רפואית או פשוט דרכים נוספות שיכולות להקל.
תרופות מרשם
כיום ניתן למצוא תרופות במרשם שעשויות לסייע במניעת פעילות היתר של בלוטות הזיעה. לתרופות אלו עלולות להיות תופעות לוואי כמו יובש בפה או ראייה מטושטשת. לכן לאחר קבלת המרשם והתחלת השימוש חשוב לדווח לרופא המטפל על כל תופעת לוואי שעלולה לצוץ.
טיפול בלייזר
כיום אפשר למצוא אפילו טיפול בלייזר שמצמצם את פעילות בלוטות הזיעה על ידי חימום והרס חלקי שלהן. במקרים קיצוניים, ניתן לשקול ניתוח להסרת בלוטות הזיעה (סימפטקטומיה), שבו מנתקים או מסירים את העצבים הסימפתטיים האחראיים על הזעה מוגברת באזורים מסוימים בגוף. אך זה ממש במקרים מורכבים וזה אינו טיפול שניתן בקלות.
התמודדות יומיומיות
אם אתם סובלים מזיעה מוגברת חשוב שתקפידו על שמירה על היגיינה ועל החלפת בגדים תכופה. בנוסף, חשוב לנסות לשמור על איזון נפשי ולהמנע ממתחים מיותרים. כמו כן חשוב לדעת שישנם מאכלים שמגרים את בלוטות הזיעה, כמו מזונות חריפים או קפאין. הפחתה בצריכת מזונות אלה עשויה לסייע.
לסיכום, הזעה מוגברת היא תופעה שניתן לנהל בדרכים רבות, ועם האבחון הנכון והטיפול המתאים, ניתן להקל על הסובלים ממנה ולשפר את איכות חייהם. אל תמשיכו לסבול פנו לאבחון ועזרה ותוכלו לחוות הקלה משמעותית!
המאמר עודכן לאחרונה בתאריך 9/22/2024