תופעה ידועה אצל רובנו היא הזעת יתר ברגעי חרדה. הזיעה עלולה להופיע כאשר אנו מתוכננים לשאת נאום מול קהל, נמצאים בראיון עבודה, במהלך בחינה מלחיצה או קשה וכן באמצע פגישה חשובה.
למעשה ישנן שתי קבוצות שונות של עצבים אשר שולחים אותות המשפיעים את פעולתן של בלוטות הזיעה. העצבים הסימפתטיים נושאים עימם נוירוטרנסמיטרים הממריצים את ייצור הזיעה והעצבים הפרסימפתטיים לעומת זאת, אשר נושאים עימם נוירוטרנסמיטרים שונים המאותתים לבלוטות הזיעה לחדול מייצור הזיעה.
מספר גדול מאוד של מצבים מגרים את פעולתם של העצבים הסימפתטיים: אימון, מזג אוויר חם, לחות גבוהה ואפילו מזונות העתירים בתבלינים מסוימים/חריפים.
יש לשים לב כי מערכת העצבים הסימפתטית מופעלת גם כאשר אנו הופכים להיות עצבניים מכל סיבה שהיא, מה שמביא אותנו למצב של הזעת יתר באזורים שונים בגוף כגון: בפנים, בבית השחי, בידיים ברגליים ועוד. מצב זה הוא חלק ממנגנון ההגנה התת- הכרתי של הגוף. אנו מזיעים בזמנים של לחץ, מתח וחרדה משום שהגוף שלנו מרגיש שעליו להתחיל לזוז ולפעול במהירות. מטרת הזיעה היא לקרר את המעטפת הכוללת של הגוף על מנת שלא יתחמם יתר על המידה בעת פעילות.
הזעת יתר במצבים של חרדה, לחץ ומתח נובעת מכך שהתת-מודע "מרגיש" שישנה סכנה קרבה ומתחיל להכין את הגוף ל"קרב" שעומד להתחיל. תהליך זה יתרחש כאשר ישנו איום אמיתי או איום רעיוני. זאת הסיבה שאנשים הסובלים מהתקפי חרדה, ממתח נפשי ומפאניקה מתחילים להזיע בצורה קיצוניתבמצבים שאחר לא היה מזיע בהם כלל.
אם הנך מזיע כשאת/ה עצבני/ת, לחוץ/ה, מתוח/ה הנך נמצא/ת בחברה טובה. אנשים רבים וטובים חווים מצב של הזעת יתר בעת עלייה לבמה או הרצאה בפני מספר אנשים ואפילו במהלך הצגת מצגת בחדר ישיבות. אנשים אחרים יתחילו להזיע במצבים חברתיים, כמו למשל במהלך פגישה ראשונה עם בחור/ה או אפילו לפני כן, בעת ההזמנה לדייט המיוחל.
אנשים המחלימים ממצבים רפואיים המעורבים בפעילות יתר של מערכת העצבים, יחוו מצבים של הזעת יתר במהלך תהליך ההחלמה של מערכת העצבים.
הפתרון: עלינו לקבל את העובדה שאנו מזיעים במצבים הגורמים לנו מתח וחרדה והדבר ישתפר, יחלוף ויעלם כשנתחיל לקבל זאת ולהתרגל לכך וזאת משום שבתת ההכרה שלנו המצב לא "יתפס" יותר כמאיים או מפחיד.
המאמר עודכן לאחרונה בתאריך 8/31/2014